perjantai 23. joulukuuta 2016

Viimeinen yö ennen jouluaattoa!!



Nyt alkaa jo aikuista ihmistäkin jännittää kun tajusin, että on jo aaton aatto! Voi herran jestas mihin tää joulun alus aika on valahtanut?!

Nyt heti ensimmäisenä pakko päästä jakamaan aivan ihana elämääni mullistava juttu minulle tapahtui! Eilen aamulla miesystäväni herätti itseni hieman ennen aamu herätystäni ja sain käydä hammaspesulla kunnes hän sanoi, että laitapoa talvitakki päälle niin käydään parvekkella. Unen pöpperössä en ihmetellyt tätä yhtään, kunnes näin parvekkeen pöydällä ison kynttilämeren jossa luki "marry me" ja miesystäväni kosi minua! Ja tottakai vastasin myöntävästi! Olemme siis seurustelleet jo yli 8 ja puoli vuotta ja silti yllätyin suuresti!



Noniin ja takaisin jouluun! Tuon kysymyksen myötä hieman jouluaskareet unohtui mutta onneksi kaikki alkoi eilen jo olla aika valmista.

Kinkku ois huoneenlämmössä jo odottelemassa uuniin menoa, salaatit on valmiina, joulusiivous tehty jne. Enää pitäisi joulutortut leipoa ja sitten se joulu saa tulla!

Minulla on yksi leipomus, jota ilman joulua en suostu olemaan ja se on nimittäin Herrasväen pikkuleivät!  Isoäitini näitä aina teki ja näillä herkuteltiin 25. päivä. Kun muutin omaan kotiin, päätin tehdä itse näitä gluteenittomina joka joulu ja perinne jatkuu edelleen! Jaan teille tämän postauksen loppuun oman luotto reseptini!

Muistan lapsena aaton aattona aina sen jännityksen kun kinkku paistettiin siten, että sitä päästiin jo illalla maistelemaan. Ja kinkun ollessa uunissa koristeltiin vuosi voi jehna kun se vuosi, että oli oma vuoro laittaa tähti joulukuuseen! Isi nosti minut hartoilleen, että sain pikku tilliäisenä sen tähden sinne kuuseen. Ihania lapsuus muistoja!
Nykyään miesystäväni kanssa paistamme kinkun aaton aatto-aatto yönä ja kuusi koristellaan aamulla kun katsotaan Joulupukin kuumaalinjaa. Niin ne omat perinteet muovautuu.

Eilen oli viimeinen työpäivä ennen joululomaa ja vein jo 21. Pvä työkavereille herkkukorit, joissa oli itse neulotut villasukat, itse leivotut kanelikuivakakut, herrasväen pikkuleipiä ja puolukkahilloa. Lisänä oli kahvia ja rusnoita. Kyllä oli työkaverit mielissään lahjoista ja olivat oikein kiitollisia!  Tuli itselle todella hyvä mieli kun lahjoista pidettiin.


Eilen sitten sain työporukoilta ihanan herkkukori lahjan! Siellä oli luomu teetä, useita erilaisia dammenbergin suklaita, glögiä, kynttilä, kissankieli suklaita ja vaikka mitä ihanaa! Olin niin otettu lahjasta ja näitä herkkuja tulee maisteltua pitkin joululomaa!



Joulutassut ikkunassa blogi hiljenee tämän myötä joulutauolle ja palaillee taas joulun pyhien jälkeen, jolloin tehdään pieni katsaus kuinka joulutassujen joulu sujui! Instagramissa voit kuitenkin seurailla joulun etenemistä, sillä sinne tulee varmasti lisäiltyä kuvia!!

Ihanaa ja rauhallista joulua jokaiselle!! Syökää, juokaa ja herkutelkaa hyvin ja nauttikaa läheistenne kanssa olosta, joulusta ja kaikesta ihanasta!

Tässä vielä lupaamani gluteenittomien herrasväen pikkuleipien ohje!

250g huoneenlämpöistä voita
200 g sokeria
1 kananmuna
400 g gluteenitonta jauhoseosta (semper fin mix)
1/2 tl leivinjauhetta
1-2 tl vaniljasokeria

Päälle sokeria ja väliin hilloa tai marmeladia tai jopa suklaata!

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna sekaan voimakkaasti vatkaten.
Lisää leivinjauhe ja vaniljasokeri jauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan samalla vatkaten.
Nosta taikina jääkaappiin 1/2-1 tunniksi kovettumaan. Taikinan voi myös tehdä edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin, kunhan otat taikinan huoneenlämpöön hetkeksi ennen leipomista.

Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi ja painele piparkakkumuotilla taikinasta ympyröitä tai vaikkapa sydämiä. Pieniä herrasväkiä tein viimeeksi painamalla pikkuleivät shottilasilla! Niistä tuli täydellisiä pikku herkkuja!!

Pikkuleivät voi laittaa vieri viereen leivinpaperilla peitetylle pellille, sillä nämä eivät juurikaan leviä uunissa.

Paista pikkuleipiä 175 asteisessa uunissa 6-8 minuuttia. Pikkuleivät eivät saisi juurinaan ottaa väriä.

Sokeroi pikkuleivät heti uunista ottamisen jälkeen.

Kun pikkuleivät ovat jäähtyneet ja kovettuneet, laita toiselle puolikkaalle hilloa tai marmeladia ja laita toinen puolilas päälle.

Mielestäni herrasväen pikkuleivät ovat parhaita parin päivän päästä, kun ne ovat hieman "lutjuuntunut" jääkaapissa.

Ja sitten vain herkuttelemaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti